در حال بارگذاری ...
...

مرتضی اسدی‌مرام کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر؛

سال‌ها می‌شود درباره سردار سلیمانی اثر تولید کرد

مرتضی اسدی‌مرام کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر؛

سال‌ها می‌شود درباره سردار سلیمانی اثر تولید کرد

کارگردان نمایش «ایستاده چون سرو به تماشای خورشید» گفت: به دلیل عظمتی که شهید سلیمانی دارد می‌تواند تا سال‌ها الهام‌بخش‌ کارهای متعددی در هنر باشد.

به گزارش خبرنگار تئاتر کرمانشاه، مرتضی اسدی‌مرام، کارگردان تئاتر با بیان اینکه نمایش «ایستاده چون سرو به تماشای خورشید» با محوریت شهید سردار قاسم سلیمانی روی صحنه رفته است، گفت : مدت‌ها بعد از شهادت شهید حاج قاسم به دنبال این بودیم تا بتوانیم یک متن خوب را تبدیل به کاری نمایشی کنیم. با چند نفر از دوستان نویسنده نیز صحبت کردیم که در نهایت هاشم پور‌محمد پذیرفت این کار را به سرانجام برساند.

وی با بیان اینکه در نگارش نمایشنامه تلاش کردیم رویکردی جدید به موضوع داشته باشیم، اظهار کرد: در نگاه اول به دنبال متنی بودیم که زوایای مختلف و ناگفته سردار را به تصویر بکشیم. در نهایت به یک ساختار اپیزودیک رسیدیم که از چند زاویه و با چند قصه کوتاه برشی کوچک از زندگی سردار دل‌ها را به نمایش گذاشتیم.

«ایستاده چون سرو به تماشای خورشید»

این کارگردان تئاتر ادامه داد: این نمایش در چهار اپیزود تولید شده که در بخش اول به سیل خوزستان و حضور سردار در آن منطقه اشاره می‌شود. قسمت دوم، ارتباط سردار دل‌ها با مدافعان حرم تیپ فاطمیون و شهدای خان طومان را مدنظر دارد. اپیزود سوم روایت جوانی است که یک هفته قبل از ازدواج، سفره عقد را رها و به سوریه می‌‌رود. بخش چهارم درباره فیلمسازی است که به دنبال ساخت مستندی درباره شهید سلیمانی است.

وی افزود: واقعیت این است هیچ فردی برای پول جان خود را فدا نمی‌کند، بلکه برای اعتقادات و ایمان است که ایثار می‌کند. خیلی از این افراد خانواده‌هایشان را ارجح به باورهایشان ندانسته و مسیر جهاد را پیش می‌گیرند. پس شبهه مزدور بودن برای برخی از مدافعان حرم به نحوی در این کار پاسخ داده می‌شود.

اسدی‌مرام اضافه کرد: شبهه دیگری که ممکن است به کار وارد شود به بخش سوم نمایش بر می‌گردد. آنجایی که گفته می‌شود، چرا باید یک جوان در آستانه ازدواج همسرش را رها کرده و به سوریه رود؟ جواب این است. این فرد فرزند شهید مدافع حرم است، برای همین اولویت این فرد نیز ادامه راه پدر و دفاع از حرم است، او اعتقاد دارد اگر در سوریه و عراق نجنگیم مجبوریم در داخل ایران این کار را انجام داده و خانواده‌مان را با خطر مواجه کنیم.

وی متذکر شد: این کار اثری اپیزودیک است که در آن از رسانه‌های مختلف مثل فیلم - گزارش در کنار اجرای زنده استفاده شده است. «ایستاده چون سرو به تماشای خورشید» با توجه به شیوع بیماری کرونا با تمرین کم روی صحنه رفت. در ادامه کار توانست به جشنواره تئاتر مقاومت راه پیاده کرده و به صورت مجازی هم از شبکه اینترنتی تیوال پخش شد. درضمن این اثر قرار است به زودی در جشنواره سردار آسمانی در کرمان اجرا شود. این کار که در استان کرمانشاه تولید شده حاصل تلاش گروهی ۱۱ نفره است. دبیرخانه جشنواره تئاتر مقاومت و دبیرخانه جشنواره تئاتر صاحبدلان حامیان مالی این کار هستند.

نگاهمان به شهدا در هنر نمایش کمرنگ است

این کارگردان تئاتر درباره دلیل پرداختن به شهدا در هنر نمایش گفت: واقعیت این است تعداد آثار تولید شده نسبت به بزرگی اتفاقی که در دفاع مقدس داشتیم قطره‌ای از یک دریا را هم بازگو نکرده است. به طور مثال چند نفر از خلبان‌های شهید دفاع مقدس معرفی شده‌اند؟ در‌حالیکه پیچیده‌ترین عملیات‌های جنگی مرسوم هوایی در هشت دفاع مقدس رخ داده است. بنابراین ظرفیت‌های موجود در دفاع مقدس قادر است الهام‌بخش کارهای متعدد در حوزه نمایش باشد. نکته دیگر به قهرمانان جنگ مربوط می‌شود. به نظرم تا سال‌ها می‌توان درباره سردار سلیمانی کار هنری تولید کرد.

وی درباره ظرفیت‌های سینما و تئاتر برای تصویرسازی از دفاع مقدس چنین توضیح داد: سینما و تئاتر هر یک مدیوم خاص و توانایهای خود را دارند که قادر است بخشی از ناگفته‌های دفاع مقدس و شهدا را بیان کند. نباید به بهانه وجود مخاطب بیشتر در سینما، تئاتر یا دیگر عرصه‌های هنر را فراموش کرد. برخی مواقع تاثیراتی که نمایش بر بیننده می‌گذارد ممکن است چندین برابر یک فیلم سینمایی باشد.

نمایش‌های ارزشی حامی مالی ندارد

اسدی‌مرام درباره مشکلات پیرامون کارهای ارزشی در تئاتر چنین توضیح داد: در طول سال این نوع اجراها عملا حامی خاص ندارد و حمایت، محدود به چند رویداد است. جشنواره مقاومت، ایثار، صاحبدلان و خرمشهر از جمله این ‌اتفاق‌های هنری هستند اما معتقدم تا زمانیکه نمایش در قالب اجرای عمومی و مستمر روی صحنه نرود تاثیرگذاری مطلوب را نخواهد داشت، برای همین امیدوارم شرایطی پیش آید که این خواسته محقق شود، خواسته‌ای که پس از سال‌ها هنوز به عنوان آرزو از آن یاد می‌‌کنیم و دستیابی به آن متاسفانه با توجه به شرایط موجود دور از ذهن است.

وی در انتها تاکید کرد: قطعاً برگزاری هر رویداد فرهنگی و هنری در شرایطی که چنین فعالیت‌هایی در این کشور اولویت نیست اتفاقی مبارک و تاثیرگذار است، چراکه جشنواره مقاومت بهانه و انگیزه‌ای برای تولید آثار، توسط هنرمندان ایجاد می‌کند و با حمایت‌های مالی که انجام می‌دهد باعث شده حداقل هنرمندانی علاقمند به این حوزه متضرر مالی نشوند، البته امسال با توجه به شرایط کرونایی اجرای جشنواره شکل متفاوتی به خود گرفته است، چراکه روشن ماندن چراغ این جشنواره از اولویت‌هاست.

منبع : خبرگزاری ایکنا